Ce este dieta Paleo și cum funcționează

Dieta Paleo este un plan alimentar care imită modul în care ar fi putut mânca oamenii preistorici. Aceasta implică consumul de alimente întregi pe care oamenii le-ar putea vâna sau aduna teoretic.

Susținătorii dietei paleo resping dietele moderne care sunt pline de alimente procesate. Ei cred că revenirea la modul în care au mâncat vânătorii-culegători poate cauza mai puține probleme de sănătate.

Dieta paleo nu este sigură pentru toată lumea. Medicii nu cunosc efectele sale asupra copiilor, femeilor însărcinate sau adulților mai în vârstă. Persoanele cu afecțiuni cronice, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale, ar trebui să vorbească și cu un medic înainte de a încerca o dietă paleo.

Acest articol explorează principiile paleo și oferă un plan de masă dietetică paleo de 7 zile de urmat. Citiți mai departe pentru a afla cum să mâncați ca strămoșii noștri.

Ce este o dietă paleo?

Accentul dietei paleo se pune pe consumul de alimente care ar fi putut fi disponibile în epoca paleolitică. Dieta paleo este, de asemenea, cunoscută sub numele de dieta epocii pietrei, dieta vânătorilor-culegători sau dieta omului cavernelor.

Înainte ca agricultura modernă să se dezvolte în urmă cu aproximativ 10.000 de ani, oamenii mâncau de obicei alimente pe care să le poată vâna sau culege, precum pește, carne slabă, fructe, legume, nuci și semințe.

Dezvoltarea agriculturii moderne a schimbat modul în care mâncau oamenii. Produsele lactate, leguminoasele și cerealele au devenit parte a dietei oamenilor.

Susținătorii dietei paleo cred că organismul uman nu a evoluat pentru a prelucra lactatele, leguminoasele și cerealele și că consumul acestor alimente ar putea crește riscul anumitor condiții de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, obezitatea și diabetul.

Ce puteți mânca în dieta paleo? 

Vorbind despre alimentele paleo-prietenoase, ceea ce poți și ce nu poți mânca în dieta paleo depinde de cât de aproape îți dorești cu adevărat ca dieta ta să fie de un Neanderthal. Cea mai strictă formă a dietei paleo include doar apă, fructe proaspete, legume, nuci și semințe, carne și pește – și exclude ceea ce mulți ar numi alimente întregi, cum ar fi ovăz laminat, fasole și leguminoase. 

Alte paleo dietetice consideră bine uleiurile sănătoase, ouăle, laptele, unele cereale integrale, fasolea și leguminoasele. Alții spun că alimente precum untul cu ierburi și gustări din ingrediente paleo, cum ar fi batoanele RX, care sunt făcute din albușuri de ou, fructe și nuci, sunt în regulă să mănânce în dietă.

Aceste linii directoare paleo alimentare sunt cele mai acceptate și urmate pe scară largă:

  • Consumați: carne, pește, fructe de mare, ouă, uleiuri sănătoase (uleiuri de măsline, nucă de cocos și avocado), fructe, legume, semințe și nuci.
  • Nu mâncați:  produse lactate, fasole, leguminoase, cereale, zahăr (cu excepția fructelor), sosuri, condimente, cereale, unele uleiuri vegetale (mixt, canola, soia, semințe de struguri, semințe de bumbac), îndulcitori artificiali, grăsimi trans și alimente procesate.

În ceea ce privește băuturile, apa ar trebui să fie alegerea ta. Evitați băuturile zaharoase, cum ar fi sifonul, precum și băuturile îndulcite artificial, cum ar fi băuturile sportive. Cafeaua și ceaiul nu sunt paleo conform adevăratelor standarde paleolitice, dar majoritatea oamenilor le beau oricum – doar bea-le fără smântână sau zahăr pentru a adera la dieta paleo. 

Dacă totul se simte copleșitor și doriți să urmați un ghid paleo simplu, iată-l: Dacă este ceva ce nu ați putut face, recoltați sau vânați singuri în sălbăticie, nu-l mâncați. 

Exercițiul fizic regulat este o altă parte vitală a stilului de viață paleo.

Beneficiile dietei paleo

Dieta paleo oferă o serie de beneficii potențiale, deoarece necesită evitarea alimentelor, care sunt legate de probleme de sănătate comune, cum ar fi produsele alimentare prelucrate, care sunt bogate în zahar, precum și cereale rafinate și alimente bogate în grăsimi trans. Dacă urmați o dietă paleo, puteți: 

  • Slăbi. Studiile arată că urmarea unei diete cavernice poate ajuta la pierderea în greutate, deși majoritatea cercetătorilor susțin că sunt necesare mai multe studii pentru a consolida relația dintre dietele paleo și pierderea în greutate.
  • Reduce grăsimile din sânge și colesterolul 
  • Îmbunătăți sănătatea inimii
  • Îmbunătăți controlul glicemiei și sensibilitatea la insulină (important pentru controlul și prevenirea diabetului de tip 2).
  • Reduceți markerii sindromului metabolic, inclusiv hipertensiunea arterială și alți markeri ai bolilor cronice
  • Îmbunătăți nivelul de energie și starea de spirit tăind alimentele procesate, deoarece consumul de alimente procesate este legat de energie slabă și stări de spirit scăzute. 

Cercetătorii avertizează asupra unei considerații importante, totuși: oamenii moderni nu sunt la fel ca neanderthalienii și, deși această dietă ar fi funcționat pentru ei, era singura opțiune de atunci. Acum, avem alte diete – cum ar fi dieta mediteraneană și  dieta DASH – care au mai multe dovezi clinice care susțin urmarea lor. 

O carte despre dieta paleo spune: „Această dietă folosită pentru prima dată de strămoșii noștri umani ar fi putut fi bună pentru tractul digestiv, dar majoritatea oamenilor au murit între 30 și 40 de ani și, desigur, nu au dezvoltat niciodată tulburări cronice grave”. 

Acest lucru trebuie luat în considerare atunci când se cântărește beneficiile pe termen lung pentru sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Back to top button