Pline de fibre, grăsimi și polifenoli vegetali buni pentru dvs., superalimentele consolidează sănătatea generală prin susținerea funcției imune, evitarea bolilor și multe altele. Aceste alimente sunt, de asemenea, alegeri excelente pentru slăbit din motive de sănătate sau doar să se simți mai sănătos.
Ce face ca un aliment să fie un superaliment? Mai mult decât doar combustibil pentru corpul tău, superalimentele oferă beneficii dincolo de substanțele nutritive pe care le furnizează, explică Cynthia Sass, MPH, RD, editor de nutriție care contribuie la sănătate. Deci, fie că mâncați pentru a pierde câteva kilograme, pentru a menține o greutate sănătoasă sau pentru sănătatea generală, superalimentele fac diferența. De fapt, veți găsi aceste alimente pentru slăbit în planuri de alimentație sănătoasă, care includ o varietate de fructe și legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase.
Super alimente pentru slăbit
Fasolea neagră
O cană de fasole neagră conține 15 grame de proteine satisfăcătoare și nu conține nicio grăsime saturată găsită în alte surse de proteine, cum ar fi carnea roșie. În plus, conținutul lor de polifenoli îi face un puternic antioxidant. Fasolea neagră aparține unui grup alimentar cunoscut sub numele de „leguminoase”, semințele comestibile ale plantelor de leguminoase. O analiză din 2016 a studiilor controlate randomizate a constatat că o porție pe zi de impulsuri poate contribui la pierderea modestă în greutate. Asta face ca tot felul de fasole, mazăre uscată, naut și linte să fie alegeri super-super-alimentare.
Ovăzul
Ovăzul este bogat într-un tip de fibre solubile numite beta-glucan. Vă poate menține plin pe tot parcursul zilei și vă poate ajuta la reducerea colesterolului. Ovăzul oferă și magneziu, un mineral esențial care poate ajuta la reglarea zahărului din sânge. Când vi se oferă o alegere, alegeți ovăzul cu cereale integrale (cum ar fi ovăzul tăiat din oțel , care are mai multe fibre decât ovăzul laminat). Săriți lucrurile procesate, zaharoase, care vă pot crește glicemia. Alte alimente sănătoase din cereale integrale de încercat pentru slăbit: quinoa (un aliment de bază bogat în proteine din America de Sud) și orezul negru (bogat în antocianină, un tip de antioxidant).
Avocado
Aceste frumuseți de smarald conțin acizi grași mononesaturați (MUFA), un tip de grăsime sănătoasă pentru inimă, care vă poate menține plin pentru perioade mai lungi de timp și pentru a preveni foamea. Nu numai asta, un studiu din 2019 publicat în revista Current Developments in Nutrition a constatat că această sursă de grăsimi și carbohidrați pe bază de plante poate reduce inflamația din organism, ceea ce poate ajuta la scăderea în greutate.
Somon
Ca sursă de proteine, nu puteți greși cu somonul. Acest pește cu apă rece conține niveluri ridicate de acizi grași omega-3, cunoscuți pentru a proteja împotriva bolilor de inimă și a reduce inflamația. Somonul este o sursă bogată de seleniu, un mineral urme care ajută la prevenirea deteriorării celulelor și, de asemenea, oferă mai multe vitamine din grupul B. Dovezile sugerează că aportul frecvent de fructe de mare slabe, în comparație cu medicamentul, poate preveni obezitatea.
Afine
Există un motiv pentru care afinele elimină alte fructe pentru statutul de superaliment. Aceste fructe versatile – gustoase crude, fierte sau congelate – sunt abundente în antociani (pigmenți vegetali care le dau nuanța bogată) și în alți flavonoizi (substanțe chimice ale plantelor) care s-au dovedit a proteja împotriva deteriorării celulelor și a obezității, printre alte beneficii. Afinele proaspete apar doar la 85 de calorii pe cană. Includeți diferite tipuri de fructe de pădure în dieta dvs. (cum ar fi zmeura cu conținut scăzut de zahăr, cu nutrienți) pentru varietate și nutriție maximă.
Brocoli
Gătit sau crud, acest membru al familiei de varză este un supliment de stand-up la orice farfurie. Împreună cu verii săi cruciferi, broccoli este cunoscut pentru potențialul său de a suprima creșterea tumorii și de a reduce riscul de cancer. Dar, cu un pumn de umplutură de fibre, menține, de asemenea, glicemia constantă și susține gestionarea greutății.
Migdale
Nucile, cum ar fi migdalele, pot juca un rol în reducerea indicelui de masă corporală și a circumferinței taliei, sugerează cercetările. „Pe lângă faptul că este sățioasă, combinația de grăsimi sănătoase, proteine vegetale și fibre din migdale stimulează sentimentele de plenitudine și întârzie revenirea foametei”, explică Sass. „În plus, cercetările au arătat, de asemenea, că migdalele conțin cu aproximativ 20% mai puține calorii decât indică etichetele, deoarece unele dintre calorii nu sunt absorbite din tractul digestiv în sânge.”
Ceai verde
Frunzele de ceai verde constau în principal din polifenoli cu conținut de antioxidanți cunoscuți pentru a preveni deteriorarea celulelor și inflamația. Se crede că polifenolii protejează împotriva bolilor de inimă acționând asupra tensiunii arteriale și a colesterolului. Pentru o alegere gustoasă, biciul a preparat ceai verde într-un smoothie satisfăcător.
Deși dovezile sunt preliminare, unele studii mici susțin ideea că ceaiul verde poate ajuta la pierderea în greutate; un mic studiu a constatat că persoanele care au consumat ceai verde au slăbit mai mult decât cei care au băut apă.
Ciocolata neagră
Cacao este bogată în flavanoli, o categorie de polifenoli asociați cu rezistență mai mică la insulină și tensiune arterială crescută la adulți, spune American Heart Association. În plus, flavonolii pot beneficia de sănătatea vasculară prin îmbunătățirea fluxului de sânge către inimă și creier, notează Cleveland Clinic. Alegeți ciocolata neagră (cu cât este mai întunecată, cu atât mai bună) și evitați versiunile încărcate cu ingrediente suplimentare care pot crește conținutul de grăsime și zahăr.
Cartofi
În ciuda a ceea ce ați putea crede, nu este nevoie să alungați cartofii bogați în carbohidrați din farfurie. Un cartof mediu copt conține o tonă de potasiu – peste 1.100 de miligrame sau mai mult de 1.500 dacă mănânci coaja. Potasiul este esențial pentru a ține sub control tensiunea arterială. Cartofii oferă, de asemenea, o cantitate bună de fibre de umplutură.
Ardei iuți
Ardeii iute își iau focul din capsaicină. Acest compus este responsabil pentru stimularea metabolismului, determinând corpul să ardă calorii suplimentare, spune Sass. „Ardeii iute s-au arătat, de asemenea, că reduc foamea și duc la consumul natural de mai puține calorii”, adaugă ea. Mănâncă-le crude, fierte, uscate sau sub formă de pudră și, dacă ai dubii, aruncă niște sos de cayenne sau fierbinte pe masă!
Spanac
În timp ce kale-ul s-a bucurat de statutul de superstar în ultimii ani, spanacul (și într-adevăr orice verde închis, cu frunze) este și el unul din acele alimente sănătoase și bune pentru slăbit și nu trebuie trecut cu vederea. Pe lângă faptul că este bogat în calorii, cu conținut scăzut de carbohidrați și bogat în vitamine, spanacul este plin de substanțe chimice din plante care „reduc consumul de alimente prin inducerea secreției de hormoni de sațietate”, potrivit unui studiu din 2016 realizat în Food & Function .
Pară
Doar o pară medie conține 6 grame de fibre. Aceasta reprezintă aproximativ o cincime din aportul zilnic recomandat. Un studiu a constatat că femeile care au mâncat trei pere pe zi au consumat mai puține calorii și au slăbit mai mult decât cele care nu au consumat-o. Ștergeți totuși peelerul; pielea este locul unde se ascunde toată acea fibră de umplere!
Portocale
Mai mult decât un vehicul pentru vitamina C, acest citric dulce este unul din acele alimente foarte bun pentru slăbit și face lista superalimentelor pentru proprietățile sale antioxidante, antimicrobiene și antivirale . Cu 3 grame de fibre, o portocală medie vă poate ajuta să vă umpleți și să vă sprijine și sănătatea intestinului.
La doar 59 de calorii, s-ar putea să nu vă așteptați la mult de la o portocală, dar datorită unei doze puternice de fibre, aceasta se clasează cel mai bine în rândul fructelor pe o listă de 38 de alimente de umplutură reunite de cercetători australieni. A te simți plin te poate ajuta să mănânci mai puțin pe tot parcursul zilei.
Semințe chia
Aceste semințe mici oferă 10 grame de fibre pe uncie, plus o cantitate bună de magneziu (95 miligrame) și alte minerale. Conținutul de fibre este „un beneficiu major pentru pierderea în greutate”, spune Sass. Acest lucru se datorează faptului că fibra ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și insulină, reduce absorbția caloriilor, crește plinătatea, întârzie revenirea foametei și susține un intestin sănătos, explică ea. De asemenea, omega-3 pe bază de plante din semințele de chia, numite ALA, au un efect antiinflamator.
CITEȘTE ȘI: Beneficiile consumului de somon pentru sănătate