Vitamina D este un nutrient indispensabil pentru promovarea sănătății oaselor. Vitamina D ajută intestinul să absoarbă calciul, să mențină nivelul normal de calciu și fosfor din sânge și să facă oasele puternice.
În plus, joacă, de asemenea, un rol important în reglarea creșterii celulare, a funcției neuromusculare și a funcției imune. Cea mai mare parte a vitaminei D din corpul uman este sintetizată prin expunerea solară la piele; doar o mică parte este ingerată din alimente.
Beneficiile Vitaminei D pentru sănătate
Principalele beneficii ale vitaminei D pentru sănătate includ:
Sănătatea oaselor
Vitamina D vă ajută corpul să absoarbă calciu, care este unul dintre principalele blocuri ale oaselor. Când corpul dumneavoastră primește suficient calciu și este capabil să-l proceseze corect, este mai puțin probabil să dezvoltați osteoporoză, o boală care face oasele fragile și mai susceptibile la fracturi, potrivit Cleveland Clinic.
Sănătatea musculară
Cercetările arată că 30% din absorbția fosfatului din intestin este dependentă de vitamina D (fosfatul vă permite să vă contractați mușchii). Dacă a ieșit din bătăi, este posibil să aveți crampe musculare, slăbiciune și durere.
Funcția cognitivă
Mai multe studii au arătat că vitamina D ajută la funcționarea creierului prin întărirea circuitelor neuronale. Niveluri scăzute de vitamina D au fost găsite la cei care trăiesc cu Alzheimer, scleroză multiplă (MS) și Parkinson, dar în prezent nu este clar dacă vitamina D poate ajuta sau nu la tratarea sau prevenirea acestor boli neurologice.
Sănătate mintală
Nivelurile scăzute de vitamina D au fost legate de creșterea incidenței depresiei, potrivit unor cercetări recente. Acest lucru nu înseamnă neapărat că deficitul de vitamina D cauzează depresie, dar este clar că vitamina D susține sănătatea creierului, în general.
Funcția sistemului imunitar
Vitamina D vă ajută sistemul imunitar să lupte împotriva virusurilor și bacteriilor. O analiză din 2017 a constatat că vitamina D a redus riscul de infecție respiratorie acută atunci când este administrată zilnic sau săptămânal sub formă de supliment. Cercetătorii studiază acum impactul vitaminei D asupra rezultatelor COVID-19.
Sănătatea inimii
Conform unei recenzii din 2019, deficitul de vitamina D poate crește tensiunea arterială și vă poate afecta inima. Cercetătorii fac ipoteza că suplimentarea cu această vitamină ar putea ajuta la tratarea hipertensiunii.
Probleme cauzate de deficitul de vitamina D
La sugari și copii, deficiența pe termen lung a vitaminei D poate duce la rahitism. Oasele nu pot fi calcificate corespunzător și devin moi, deformate și ușor de fracturat. Pacienții pot prezenta, de asemenea, întârzieri ale creșterii și crampe datorate nivelurilor scăzute de calciu din sânge.
Dacă o femeie însărcinată nu consumă suficientă vitamină D, fătul poate avea hipocalcemie după naștere; în același timp, riscul de a dezvolta rahitism în copilărie este, de asemenea, mai mare.
Deficitul pe termen lung de vitamina D la adulți poate provoca osteomalacie, osteoporoză și crește riscul de fracturi. Studii recente au arătat că deficiența de vitamina D este legată de cancer, diabet și infecții.
Lumina soarelui și vitamina D
Vitamina D este sintetizată atunci când pielea este expusă la lumina soarelui. Sticla blochează razele ultraviolete B (UVB) necesare formării vitaminei D în lumina soarelui, așa că bătaia la soare în fața ferestrelor de sticlă nu va ajuta organismul să producă vitamina D. În plus, pigmenții pielii și protecția solară blochează și razele ultraviolete și reduc sinteza vitaminei D.
Momentul expunerii la lumina soarelui, gradul de expunere a pielii la soare, culoarea pielii, sezonul, vremea și lumina soarelui în diferite momente afectează în mod direct vitamina D obținută de lumina soarelui. Expunerea unor zone mari de piele (cum ar fi brațele și vițeii) la lumina soarelui pentru o perioadă scurtă de timp poate crește nivelul de vitamina D mai mult decât expunerea unor zone mici de piele (cum ar fi fața și mâinile) pentru o lungă perioadă de timp.
Pentru majoritatea oamenilor, vara, de două până la trei ori pe săptămână, permițând luminii solare să strălucească pe pielea feței, brațelor și mâinilor timp de 5 până la 15 minute poate menține un nivel ridicat de vitamina D în organism. Persoanele cu pielea mai închisă vor avea nevoie de lumina soarelui pentru o perioadă mai lungă de timp.
Soarele este, în general, blând în timpul iernii și durează mai mult timp ca pielea să fie expusă la soare pentru a produce aceeași cantitate de vitamina D.
Surse alimentare de vitamina D
- Puține alimente conțin vitamina D. Alimentele care conțin în mod natural această vitamină includ pești grași (cum ar fi somonul, sardinele, tonul), gălbenușurile de ou, ficatul etc.
- Există, de asemenea, alimente cu vitamina D pe piață, cum ar fi lapte, produse lactate, lapte de soia, sucuri de fructe, cereale pentru micul dejun etc., care au adăugată vitamina D pe eticheta alimentelor.
- Consumul mai multor astfel de alimente ajută organismul să ia vitamina D; totuși, numai sursele de alimente nu pot satisface în general nevoile.
Obțineți vitamina D prin expunerea la lumina soarelui în timpul activităților zilnice
Faceți mai multe activități fizice în aer liber, inclusiv plimbări zilnice pe stradă și expuneți-vă fața, brațele și mâinile la soare pentru o perioadă scurtă de timp, ceea ce vă poate crește șansele organismului de a produce vitamina D.
Părinții își pot duce copiii să se joace în aer liber în fiecare zi, oferindu-i ocazia să-și expună fața, brațele, mâinile și picioarele la soare.
Vitamina D și bebeluși
- Fătul are rezerve limitate de vitamina D de la mamă. După naștere, bebelușii trebuie să obțină această vitamină din lumina soarelui, din laptele matern (sugarii care nu pot lua laptele matern îl pot absorbi din laptele formulat) și din alimente.
- Laptele matern este cel mai ideal aliment pentru bebeluși. Cu toate acestea, bebelușii nu primesc multă vitamină D din laptele matern; mai ales atunci când vitamina D a mamei este insuficientă, vor primi și mai puțină. Unele țări, precum Regatul Unit și Statele Unite, recomandă suplimente de vitamina D pentru sugarii care alăptează.
- Laptele de lapte pentru sugari a fost suplimentat cu vitamina D, iar sugarii care mănâncă lapte de lapte nu au, în general, nevoie de supliment de vitamina D.
Persoane predispuse la deficit de vitamina D
- Copii prematuri;
- Bebelușii născuți de femeile însărcinate cărora le lipsește expunerea la soare sau deficit de vitamina D. Dacă alăptează exclusiv, șansa de deficit de vitamina D este mai mare;
- Bebelușii care mănâncă tot laptele matern și au o expunere redusă la lumina soarelui;
- Persoane cu pielea mai închisă la culoare;
- Cei care stau acasă mult timp;
- Oameni care își acoperă fața și corpul cu haine mult timp;
- Pacienții cu boli cronice, cum ar fi boli hepatice și boli renale.
Dacă aveți nelămuriri, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a evalua necesitatea suplimentării cu vitamina D.
CITEȘTE ȘI: Vitamina A stimulează arderea grăsimilor în condiții de frig