Vitamina A stimulează arderea grăsimilor în condiții de frig

Un studiu recent realizat de o echipă de cercetători condusă de Florian Kiefer de la Divizia de Endocrinologie și Metabolism din MedUni Viena arată că temperaturile ambiante reci cresc nivelul de vitamina A la om și șoareci. Acest lucru ajută la transformarea țesutului adipos alb „rău” în țesut adipos maro „bun”, care stimulează arderea grăsimilor și generarea de căldură. 

Această „transformare a grăsimilor” este însoțită de obicei de un consum sporit de energie și, prin urmare, este considerată o abordare promițătoare pentru dezvoltarea unor noi terapii pentru obezitate. Studiul a fost publicat acum în revista Molecular Metabolism.

La om și mamifere, pot fi distinse cel puțin două tipuri de depozite grase, țesutul adipos alb și maro. În timpul dezvoltării obezității, excesul de calorii este stocat în principal în grăsimi albe. În schimb, grăsimea brună arde energie și astfel generează căldură. Mai mult de 90% din depozitele de grăsime corporală la om sunt albe, care sunt de obicei situate la nivelul abdomenului, al fundului și al coapselor superioare. Transformarea albului în grăsime brună ar putea fi o nouă opțiune terapeutică pentru combaterea creșterii în greutate și a obezității.

Vitamina A favorizează arderea grăsimilor în condiții de frig

Un grup de cercetare condus de Florian Kiefer de la Divizia de Endocrinologie și Metabolism, Departamentul de Medicină III de la MedUni Viena a demonstrat acum că aplicarea moderată a frigului crește nivelul de vitamina A și transportorul său de sânge, proteina care leagă retinolul, la oameni și șoareci. Majoritatea rezervelor de vitamina A sunt stocate în ficat, iar expunerea la frig pare să stimuleze redistribuirea vitaminei A către țesutul adipos. Creșterea vitaminei A indusă de frig a dus la o conversie a grăsimii albe în grăsimi brune („rumenire”), cu o rată mai mare de ardere a grăsimilor.

Când Kiefer și echipa sa au blocat transportorul de vitamina A „proteină care leagă retinolul” la șoareci prin manipulare genetică, atât creșterea mediată la rece a vitaminei A, cât și „rumenirea” grăsimii albe au fost tocite: „În consecință, oxidarea grăsimilor iar producția de căldură a fost perturbată, astfel încât șoarecii nu mai erau capabili să se protejeze împotriva frigului “, explică Kiefer. În schimb, adăugarea vitaminei A la celulele grase albe umane a condus la exprimarea caracteristicilor celulelor grase brune, cu activitate metabolică crescută și consum de energie.

„Rezultatele noastre arată că vitamina A joacă un rol important în funcția țesutului adipos și afectează metabolismul energetic global. Cu toate acestea, acesta nu este un argument pentru consumul unor cantități mari de suplimente de vitamina A dacă nu este prescris, deoarece este esențial ca vitamina A să fie transportate la celulele potrivite la momentul potrivit “, explică cercetătorul MedUni Viena. “Am descoperit un nou mecanism prin care vitamina A reglează arderea lipidelor și generarea de căldură în condiții de frig. Acest lucru ne-ar putea ajuta să dezvoltăm noi intervenții terapeutice care să exploateze acest mecanism specific.”

Oamenii de știință de la Universitatea Harvard, Boston și Universitatea Rutgers, New Jersey au fost, de asemenea, implicați în studiu. Studiul a fost finanțat de Fondul științific austriac (FWF), Fondul științific și tehnologic din Viena (WWTF) și fondul de cercetare al Societății austriece pentru diabet.

Sursa:  Medical University of Vienna

CITEȘTE ȘI: Vitamina D: beneficii, cele mai bune surse și multe altele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Back to top button