Beneficiile consumului de somon pentru sănătate

Somonul este un pește consumat în mod obișnuit, apreciat pentru conținutul său ridicat de proteine ​​și acizii grași omega-3. Există mai multe tipuri de somon găsite în oceanele nordice ale Atlanticului și Pacificului și consumate în multe culturi din întreaga lume.

Multe studii au sugerat că creșterea consumului de pește gras, cum ar fi somonul, scade riscul de obezitate , diabet și boli de inimă . Aportul alimentar de somon susține, de asemenea, nivelurile sănătoase de colesterol .

Somonul este o alternativă fantastică la sursele de proteine, cum ar fi puiul sau carnea de vită. Oferă un conținut de proteine ​​abundent, dar mult mai puțin conținut de grăsimi saturate, ceea ce face somonul o sursă ideală de proteine ​​pentru menținerea pierderii în greutate sau a unui indice de masă corporală (IMC) cu un nivel normal.

Iată câteva dintre beneficiile consumului de somon pentru sănătate:

1. Reducerea inflamației

Somonul este considerat a fi o sursă alimentară bogată a acizilor grași omega-3 cu lanț lung EPA și DHA. Acestea, împreună cu câteva vitamine B găsite în somon, îl fac unul dintre cele mai bune alimente pentru combaterea inflamației din organism.

Reducerea inflamației ar însemna un risc redus de a dezvolta diferite boli cronice – boli de inimă, accident vascular cerebral, cancer și boli autoimune, cum ar fi lupusul și fibromialgia, pentru a numi câteva. De aceea este considerat unul din beneficiile principale ale cosumului somonului

2. Ajută la scăderea în greutate 

Datorită conținutului de grăsimi polinesaturate și proteine ​​slabe, somonul vă poate ajuta să vă simțiți sățioși, ajutând astfel în dietele de slăbit. Pe lângă faptul că este dens în nutrienți, Healthline  subliniază modul în care este destul de scăzut în calorii, deoarece o porție de 100 de grame conține aproximativ 180 de calorii.

În plus, nu va exista o creștere a nivelului zahărului din sânge, având în vedere conținutul ridicat de proteine ​​al mesei. Cu alte cuvinte, nu veți experimenta scăderea bruscă despre care se știe că induce foamea și pofta de mâncare.

3. Menținerea pielii bune

Somonul este denumit unul dintre superalimentele care vă pot ajuta să vă sporiți sănătatea pielii. Dr. Melda Isaac, dermatolog certificat la bord din Washington, DC, a remarcat prezența vitaminei D care poate ajuta la protejarea pielii de razele ultraviolete de la soare.

Omega-3 combate semnele îmbătrânirii, deoarece pot ajuta la „păstrarea umezelii în piele”, a declarat Isaac pentru  Huffington Post , menționând modul în care menține elasticitatea pielii și păstrează aspectul ei suplu.

4. Îmbunătățirea sănătății osoase

Se spune că combinația de acizi grași și vitamina D găsită la astfel de pești ar putea contribui la o mai bună sănătate a oaselor. Vitamina este necesară pentru a ne ajuta corpul să absoarbă calciul în mod eficient, reducând riscul de fracturi și osteoporoză.

De asemenea, primiți 200 de miligrame de calciu dintr-o porție de 4 uncii de somon obișnuit conservat. Aceasta este o cantitate bună, care reprezintă 20% din aportul zilnic recomandat. 

5. Benefic în timpul sarcinii

Anumite tipuri de pești nu sunt foarte sigure pentru consumul femeilor însărcinate din cauza nivelurilor ridicate de mercur. Dar, conform Food and Drug Administration, somonul se numără printre „cele mai bune alegeri” de fructe de mare, deoarece are un conținut scăzut de mercur. Recomandările spun că poate fi consumat în 2 sau 3 porții pe săptămână.

Clinica Mayo constata ca proteine, fier și zinc poate ajuta creșterea copilului. Acizii grași omega-3, în special DHA, pot juca, de asemenea, un rol important în dezvoltarea creierului său. Doar asigurați-vă că evitați fructele de mare cu niveluri ridicate de mercur, deoarece o astfel de expunere poate face contrariul și poate deteriora sistemul nervos al bebelușului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Back to top button